Uutiset

Ohjeistusta toimintaan

 

Kajaanin kaupungin varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen järjestäminen 1.8.2020 alkaen

Kajaanin kaupunki purkaa palvelurajoituksia hallituksen linjauksen mukaisesti. Varhaiskasvatuksen käytänteet jatkuvat hyvin samanlaisina kuin kevään ja kesän aikana. Varhaiskasvatus on tarkentanut ohjeistusta sosiaali- ja terveysministeriön ja opetushallituksen laatiman ohjeistuksen mukaisesti.

 

Vaikka epidemia on tällä hetkellä suvantovaiheessa, on edelleen olemassa uhka sen kiihtymisestä uudelleen. Palveluja avataan siksi tarkoin reunaehdoin ja rajoituksin.

 

Käytännöt ja tarkennetut ohjeet varhaiskasvatuksessa 1.8.2020 alkaen

Lapsen eikä aikuisen ei pidä tulla sairaana päiväkotiin. Jos lapsi sairastuu päivän aikana, oireinen lapsi siirretään välittömästi erilliseen tilaan odottamaan vanhemman saapumista. Lapsi on aikuisen valvonnassa. Päiväkotilapsen perheenjäsenen sairastuessa tulee perheenjäsenen koronainfektion mahdollisuus selvittää viivytyksettä. Arvio testaamistarpeesta saadaan soittamalla omalle terveysasemalle tai numeroon 116 117. Oireisten tulee olla yhteydessä omalle terveysasemalleen ja hakeutua sieltä saatujen ohjeiden mukaisesti tarvittaessa koronavirustestiin.

Altistuminen koronavirusinfektiolle päiväkodissa tai muualla. Kainuun keskussairaalan tartunnanjäljitystiimi ottaa viivytyksettä yhteyttä jokaiseen kainuulaiseen, jolla todetaan koronavirustartunta. Tartunnanjäljitystä tehdään sekä keskussairaalasta että terveyskeskuksista käsin. Todetulle tartunnalle altistuneisiin otetaan yhteyttä ja heidät määrätään karanteeniin. Päiväkodissa, kotona tai luokassa ei määritetä karanteenitoimia vaan odotetaan yhteydenottoa toiminnan jatkuessa ennallaan yhteydenottoon saakka.

 

Koronatartuntaa ennaltaehkäiseviä toimintatapoja on suositeltavaa jatkaa

Muita ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä varhaiskasvatuksessa ovat:

  • Lievästikään sairaan lapsen ei pidä tulla varhaiskasvatukseen.
  • Käsihygieniasta huolehditaan edelleen tehostetusti. Hyvä käsihygienia varmistetaan jokaisen lapsen kohdalla erityisesti erilaisissa siirtymissä ja ruokailun yhteydessä. Sekä lapset että aikuiset pesevät kätensä aina päiväkotiin tullessa sekä ennen kotiin lähtöä. Lisäksi kädet pestään aina ulkoa sisälle tullessa, sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin. Aivastamisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään pois heti käytön jälkeen.
  • Lapsia ohjataan yskimään hihaan ja käyttämään nenäliinaa vain yhden kerran.
  • Jokaisessa käytettävässä tilassa tulee huomioida tehostettu siivous ja puhtaanapito.
  • Lelujen pesuun ja hygieniaan tulee kiinnittää erityistä huomiota

 

 

Ryhmät pyrkivät toimimaan tilanteen mukaan omissa tiloissaan. Retkiä tehdään oman ryhmän kanssa lähialueille. 

 

Ruokailutilanteet: Aikuinen jakaa lasten ruoka-annokset.

 

Siivouksen tehostaminen: Siivoukseen kiinnitetään erityistä huomiota ja esimerkiksi yhteiskäytössä olevien työvälineiden, kuten näppäimistöjen, tablettien tai askartelutarvikkeiden (sakset ym.) käyttöä vältetään tai ne puhdistetaan aina käyttäjien välillä. Ovenkahvat, käsinojat ja valokatkaisijat pyyhitään usein. Leluja pestään usein.

 

Vanhempainillat

Syyskaudella varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa järjestetään vanhempainiltoja. Vanhempainiltoja voidaan järjestää myös päiväkodilla sisätiloissa riittävät etäisyydet ja hygienia huomioiden. Koronavirusepidemian jatkuessa on tärkeää huomioida hygieniaohjeistukset sekä pohtia yksikölle kenties uudenlaista vanhempainillan järjestämisen tapaa. Vanhempainilta voidaan järjestää esimerkiksi ulkotiloissa tai etäyhteydellä.

Uimakoulu

Uimakouluun voidaan osallistua esiopetuksesta normaaliin tapaan. Liikkumiseen päiväkodin ja uimahallin välillä voidaan käyttää julkisia kulkuvälineitä. THL ohjeistaa lähiaikoina maskien käytöstä julkisissa kulkuneuvoissa. Noudatamme niitä.

Lapsen vasu- ja LEOPS keskustelut

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman eli vasu -keskustelujen ja esiopetuksessa lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelman eli LEOPS-keskusteluja käydään syksyn aikana. Tarvittaessa on hyvä pohtia keskusteluihin vaihtoehtoisia toimintatapoja etäyhteyksiä hyödyntämällä. Kevätkauden poikkeusolojen aikana lapsen vasu- ja LEOPS-keskusteluja pidettiin onnistuneesti etäyhteyksin joko erilaisten sovellusten kautta tai puhelimitse.

Harjoittelijat varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen toimipisteissä on usein opiskelijoita suorittamassa opintoihin kuuluvia harjoitteluita. Työharjoitteluja voidaan toteuttaa, jos se on työpaikan puolesta mahdollista. Koulutuksen järjestäjä ja työnantaja arvioivat onko työympäristö turvallinen opiskelijalle.

Juhlat yms.: Isoja yhteistapahtumia/juhlia ei myöskään järjestetä.

 

Omat lelut: Lapselle tärkeän lelun saa tuoda varhaiskasvatukseen ja viedä kotiin päivän päätteeksi.

 

 

 

Hygienian tehostamisesta huolimatta huomioimme, että lapsi saa tarvitsemansa aikuisen läheisyyden, turvan ja vuorovaikutuksen mahdollisimman samalla tavalla kuin ennenkin.

 

Päivitämme ja tarkennamme näitä ohjeita aina tarpeen vaatiessa.

 

Tarkennuksia toimintaohjeisiin koskien lapsenne varhaiskasvatusyksikköä:

 

 

 

 

 



  • Tekijä: Maarit
  • Luotu: 06.08.2020, 09:08